© COPYRIGHT 2022

Geschiedenis

groepsfoto 1932

In 1920 nemen de gebroeders Koos en Herman Ginjaar een aardewerkfabriek met inrichting aan de Doeslaan in Leiderdorp over. De nieuwe firma met de naam Aardewerkfabriek “De Does” richt zich in eerste instantie op de fabricage van privaattrechters (toiletpotten), schoorsteenpotten en -kappen, buizen, vazen en bloempotten. Op de foto uit ± 1925 staan alle medewerkers in net pak voor de fabriek. Later verandert de naam in Kleiwaren- fabriek firma Gebroeders Ginjaar. Het bedrijf wordt nu geleid door Jolanda Ginjaar , kleindochter van één van de oprichters en  haar partner Hans Been.

personeel achter draaischijven 1940

Het aardewerk werd door een tiental draaiers vervaardigd met behulp van schopschijven, die ze met hun voet in beweging zetten. Op de foto van 13 september 1940 de draaiers in de fabriek achter hun draaischijven.

personeel bij inmaakpotten 1940

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel inmaakpotten gedraaid. Naar bouwaardewerk was toen geen vraag. Trots poseren de makers met hun producten.

catalogus uit 1931

De voorkant van catalogus uit 1931 met producten waarvan een groot deel nog steeds gemaakt wordt. Vanaf het begin heeft Ginjaar vooral grofkeramiek vervaardigd, aardewerk voor de bouw zoals schoorsteenpotten. Sinds ca. 1930 vormen geglazuurde muurafdekken een belangrijk product. De laatste kwart eeuw wordt de firma steeds vaker gevraagd voor bijzondere projecten, variërend van Amsterdamse Schoolrestauraties tot vleermuisbehuizingen.